IntroduktionsKurs, Sept. 2023

LÄR DIG ATT MEDITERA

Introduktionskursen äger rum under 5 på varandra följande fredagskvällar med start den 15 september 2023. Varje tillfälle är 1,5 timmar med start 18:00 fram till 19:30. Kursen leds av de erfarna zenmunkarna Senki Gruau och Rei Kiku Femenias från Kosen Sangha. Båda har över 30 års erfarenhet av zen meditation och Rei Kiku erhöll 2015 Dharma överföring från Zenmästare Kosen Thibaut. Kursen ges på svenska och engelska, men vi talar också franska och spanska.

För information och anmälan, maila zen.goteborg@gmail.com eller ring 073-5570048. Vår dojo finns på Distansgatan 59 i Västra Frölunda, hållplats Nymilsgatan.

Själva kärnan i zen är den sittande meditationen (zazen). Vi sitter tysta och uppmärksamma i en upprätt och stabil hållning med koncentration på andningen och låter våra tankar passera. Det handlar om att vara närvarande och uppmärksam i det nuvarande ögonblicketet, här och nu.

KURSENS INNEHÅLL:

Under kursen går vi igenom och förklarar alla viktiga aspekter av zenpraktiken. Vi har delat upp kursen på fem kvällar där varje lektion har ett fokus. Från första lektionen kommer vi att sitta i zazen i tystnad. Längden på zenmeditationen byggs upp under kursens gång.

 • KVÄLL 1:   15-09: Kroppens position under zenmeditation.
  Vi förklarar den kroppshållning vi intar under zenmeditation. Vi sitter på en kudde (safu) i en upprätt hållning.
 • KVÄLL 2:  22-09: Andningen.
  Förutom att inta en upprätt hållning är andningen ett viktigt inslag i zenmeditation. Vi följer och blir medvetna om vår andning som blir lugn och djup.
 • KVÄLL 3. 29-09: Den mentala inställningen.
  Vi fokuserar på vad som händer med tänkandet under meditation och hur det förhåller sig till uppmärksamheten på kroppens hållning och andning.
 • KVÄLL 4. 06-10: Zens historia.
  Vår praktik är en del av Soto Zen-traditionen, en rörelse inom Mahayana-buddhismen. Under kvällen kommer vi att belysa den historiska och traditionella sidan av zenpraktiken.
 • KVÄLL 5.   13-10: Zen och vardagslivet.
  Vi kommer att diskutera förhållandet mellan zenpraktiken och livet utanför dojon och hur vi kan bära med oss zenpraktiken in i vardagen.

Vi ber dig att vara närvarande minst 10 minuter före start. Vi rekommenderar att du bär lösa och bekväma kläder och lämnar smycken och telefoner i vårt omklädningsrum eller hemma.

HUR MAN BETALAR.

Kursen kostar 1000 kronor vilket inkluderar möjligheten att delat på zazen även under andra dagar i veckan under kursens gång. Betalning är möjlig på den första kursdagen, men du kan naturligtvis också swisha in beloppet digitalt i förväg.
För ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.
Vi ser fram emot att träffa dig snart!